Tens ganes de fer una partida però no saps de què xerrem quan diem format? No saps si les teves cartes serveixen per un torneig? Booster Draft et sona a xino? No pateixis, ara et comentem un poc els formats més utilitzats a Kuroneko i com funcionen!

Actualització: En base al comentari de’n Toni Frontera (gràcies!) hem modificat algunes parts per deixar-les més clares.

Abans de tot…
Ens comenten que el nom de «mall» per designar una baralla de Magic: The Gathering pot no ser correcte del tot. El nom de «mall» ve de l’analogia del castellà «mazo» que vol dir «martell gros» («mall» o «maça» en català). No crec que hi hagi una paraula correcta en qualsevol cas, i el Diccionari de l’Enciclopèdia Catalana no és massa clar al respecte, ja que defineix «baralla» com «el joc complet de cartes», que en el nostre cas no és exactament la definició que donariem. Tantmateix no incorpora cap accepció de «maça» o «mall» que correspongui als jocs de taula, tampoc. Així que, des del nostre punt de vista, podeu fer servir «Maça», «Mall», «Baralla» o «Deck» (que és la versió anglesa) segons les vostres preferències.

Estàndard
És el format més habitual. Comprén les cartes més recents (actualment Innistrad, Ascenso Siniestro, Avacyn Restituida, M13 i Regreso a Rávnica). Aquest format canvia cada cop que entrem en un nou bloc. És a dir, amb la publicació de M14 el proper estiu conviuran durant 3 mesos el bloc Innistrad, M13, el bloc Regreso a Rávnica i M14. Amb la sortida del proper bloc (del que encara no sabem res) se’n aniran Innistrad i M13 sencers.

Què puc jugar en aquest format? Totes les cartes que estiguin dins les expansions esmentades. Normalment avisem sempre abans d’un canvi de format.

Extés
El format extés és, bàsicament, el format estàndard però amb més expansions. Funciona exactament igual però en aquest cas hi ha cartes prohibides que no pots utilitzar al teu mall.

Què puc jugar en aquest format? Totes les cartes d’estàndard més Zendikar, Despertar del Mundo, Levantamiento de los Eldrazi, M11, Cicatrices de Mirrodin, Mirrodin Sitiado, Nueva Phyrexia i M12. Les cartes prohibides són Jace, the Mind Sculptor, Mental Misstep, Ponder, Preordain i Stoneforge Mystic.

Modern
Un dels formats més populars degut a la quantitat d’expansions que admet. De tant en tant farem tornejos en aquest format per a donar una oportunitat a les cartes més antigues.

Què puc jugar en aquest format? Totes les cartes de Estàndard i Extés més 8a Ed., Mirrodin, Acero Oscuro, Quinto Amanecer, Campeones de Kamigawa, Traidores de Kamigawa, Salvadores de Kamigawa, 9a Ed., Ravnica: Ciudad de los Gremios, El Pacto entre Gremios, Disensión, Ola de Frío, Espiral del Tiempo, Caos Planar, Visión del Futuro, X, Lorwyn, Alborada, Páramo Sombrío, Crepúsculo, Fragmentos de Alara, Conflux i Alara Renacida. La llista de prohibides és a la web de Wizards i és bastant llarga.

A més, juguem de diferents maneres. La forma més comú és un Construït, a on cadascú es fa el seu mall segons les seves preferències (i disponibilitat de cartes, és clar). Altres formats inclouen els següents:

Segellat i Limitat
Molt típic de presentacions i pre-releases. En aquest format podem obrir un mall nou (com un Booster Battle Pack o Intro Pack) o bé construir el mall a partir de sobres comprats (el més normal són 6 sobres, com a la pre-release de Regreso a Rávnica). Una variant d’aquests sistema és el Booster Draft, que expliquem a continuació.

Booster Draft
Un dels formats més populars. Cada jugador compra 3 sobres i forma un grup amb altres jugadors de 6 ó 8 persones. Cada grup obre el primer sobre alhora i tria una carta de les 15 que el componen, i després passa les 14 restants al seu company a la dreta. En tria una nova i torna a passar les restants, i així fins que acabi el sobre. Després obren el segon i tercer sobre seguint el mateix procediment (invertint el sentit cada cop). Un cop acabat el Draft han de construir un mall amb un mínim de 40 cartes d’entre totes les que han triat i amb el manà que vulguin.

I això, si fa no fa, és un resum dels diferents formats que acostumem a jugar. Hi ha altres formats (Legacy, Vintage, Commander, Planechase, Archenemy…) que també fem servir de tant en tant, però arribat el moment ja us comentarem amb més detall com s’hi juga. Per avui això és tot!

Comments

comments